Opatentowana rewolucyjna technologia MYLAR® COOK oferuje konsumentom różnorakie korzyści:

  • łatwe przygotowanie do spożycia: zapakowane artykuły spożywcze technologią Mylar Cook mogą być pieczone w piecu konwekcyjnym lub każdym domowym piekarniku, przestrzegając  przy tym ściśle czasu i temperatury pieczenia,
  • produkty przygotowane i zapakowane tą metoda można przechowywać w temperaturze +5C stopni przez okres około 4 tygodni, natomiast ten sam produkt zamrożony możemy przechowywać przez wiele miesięcy,
  • w zależności od rodzaju produktu, czas pieczenia wynosi od 15 do 50 minut,
  • metodą tą możemy przygotować całe kompletne danie, jest to znakomita alternatywa do przygotowania dań restauracyjnych, kateringowych ale również w warunkach domowych,
  • w odróżnieniu od technologii Sous Vide mięso nie jest duszone w folii ale pieczone,
  • produkt przygotowany technologią Mylar Cook nie wymaga już dalszej obróbki technologicznej,
  • firma Multivac podczas warsztatów Food & Drink zaprezentuje nowatorską metodę połączenia technologii Sous Vide i Mylar Cook. Będzie to znakomita oferta dla gastronomii,
  • po upieczeniu w systemie Mylar Cook z pieca wyjmujemy opakowanie otwarte a produkt jest upieczony,
  • folia, która jest zastosowana do tej technologii jest folią specjalną, wytrzymującą temperaturę 230C, ale nawet jej znaczne przekroczenie nie powoduje wydobycia się z niej szkodliwych substancji, folia ulega jedynie bezpiecznej krystalizacji,
  • produkty przeznaczone do mrożenia nie potrzebują zastosowania nadmiernych ilości przypraw,
  • podczas mrożenia produkt znakomicie łączy się z przyprawami oraz kruszeje. Dlatego dania przygotowane w tej technologii cechują się znakomitymi właściwościami. Są smaczne i kruche.

MYLAR® COOK rewolucjonizuje sposób przygotowywania produktów zawierających proteiny, takich jak mięso, drób, ryby. Dzięki jej zastosowaniu konsument uzyskuje optymalne wyniki.
· znaczna redukcja czasu gotowania.
· Maksymalne zachowanie witamin oraz minerałów.
· zredukowane użycie soli oraz przypraw (np. redukcja z 20 do 30 procent w przypadku mięsa) – podczas
gotowania w zamkniętym opakowaniu zachowana zostaje wilgotność produktu.
· dzięki równomiernemu przenoszeniu ciepła na produkt uzyskujemy znakomite wyniki w czasie gotowania.
Produkty mięsne pozostają delikatne i zachowują jednorodną konsystencję.
· proces opiekania rozpoczyna się po samoczynnym otwarciu opakowania w piecu przy osiągnięciu wcześniej zdefiniowanego ciśnienia. Produkt opieka się w opakowaniu a aromaty pozostają zachowane.

Firma Multivac zapewnia przyszłym producentom (zakładom przetwórstwa spożywczego) w ramach „know how” nie tylko dostawę niezbędnych urządzeń ale również szkolenie i przekazanie technologii. Spotkanie podczas naszego szkolenia umożliwi przedstawicielom przetwórni wymianę opinii z wieloma wybitnymi szefami kuchni z całej Polski. Również dla sektora gastronomicznego oraz kateringowego Multivac oferuje indywidualne szkolenia w celu osiągnięcia najbardziej prawidłowego wykorzystania produktów Mylar Cook.

 

Dodaj komentarz